Min vision

Historien bakom vår unika tyngdfilt i ull är att jag som psykolog både i samtal med klienter och kollegor har upplevt vilka positiva effekter en tyngdfilt kan ha för vår förmåga att slappna av och komma ner i varv. Ur denna erfarenhet tog min dröm om att ta fram en alldeles egen tyngdfilt form. Jag ville ta fram en tyngdfilt som jag själv skulle vilja använda. Viktiga ledord i mitt arbete var att den nya tyngdfilten skulle vara riktigt bra i sin funktion, samtidigt skulle den vara lätt att hantera i hemmet, den skulle också vara vacker att se på och i miljövänliga och sköna material.

För att ta steget från vision till färdig filt så har samarbetet med Klippans Yllefabrik varit ovärderligt. De trodde genast på idén om en ny sorts tyngdfilt, vilket ytterligare stärkte min tro och drivkraft om en ”ny generation” tyngdtäcke, vilket resulterat i en tyngdfilt i härlig ekologisk ull.

När Wesomnias tyngdfilt i ull väl var färdig kändes det fantastiskt roligt. Att ha lyckats kombinera mina erfarenheter från psykologarbetet, dvs hur viktigt det är med stunder av stillhet, återhämtning och en fungerande sömn för att bibehålla hälsan, med mina rent privata tankar om hur jag ville att en tyngdfilt skulle kännas och fungera i hemmet. I mitt hem!

Att kunna vara med och hjälpa människor att på naturlig väg minska upplevelse av stress, lättare slappna av och kanske kunna sova bättre känns väldigt roligt, men också oerhört viktigt. Min förhoppning är att många ska kunna ha sin Wesomnia tyngdfilt att tacka för mindre stress, ökad förmåga till återhämtning och att den ska bringa många sköna stunder av avkoppling i din vardag!

Val av material

Wesomnia tyngdfiltar har vuxit fram ur min vision att skapa en tyngdfilt som håller en riktigt hög nivå vad gäller funktion och material. Vid materialval och utformning har vi haft miljömedvetenhet och en önskan om enkel estetik som ledstjärna. Att valet föll på ull var något som växte fram ur mitt eget behov av värme och en uppskattning av ekologiska, naturnära material.

Jag hade också tidigt en önskan om att vår tyngdfilt skulle kunnas finnas med i hemmet som en vardagspryl som kändes naturlig att alltid ha framme och
använda. Våra tyngdfiltar gjorda av filtar från Klippans Yllefabrik och är vävda i en blandning av merinoull och lammull. Merinoullen gör att du, trots tyngden, får en underbart mjuk och följsam filt. Den ekologiska lammullen är helt fri från pesticider och inga kemikalier eller antibiotika används vid uppfödningen av lammen. Dessutom har ullen helt unika egenskaper, den värmer i kyla och svalkar i värme- dess temperaturreglerande egenskaper gör att den värmer vid kyla och ”andas” vid värme. Ullen är lättskött, självrenande, skrynklar inte så lätt och är helt återvinningsbar. Dessutom är den svårantändlig och flamsäker.

Vi har valt att fylla våra filtar med svenskt vetekorn i ett återkommande vågmönster. Detta för att olika delar av kroppen får den tyngd och beröring som vi eftersträvar. Att vi slutligen valde att låta vår tyngd utgöras av vetekorn var att vi även här strävar efter en naturlig enkelhet, med fokus på upplevelse, helhet och miljö. Vetekornen är thermoseedbehandlade och CE-märkta genom läkemedelsverket för att garantera miljövänlighet och hälsokrav.

Positiva effekter

Stress, dålig sömn, oro och nedstämdhet är intimt sammankopplade och något som drabbar många av oss under perioder i livet. Eftersom sömnen är så grundläggande för vårt välbefinnande och hälsa, kan att det vara oerhört slitsamt och i sig stressande att sova dåligt under en längre tid. En tyngdfilt är enskilt ingen sömnbehandling, men kan för en del av oss ha en rad positiva effekter vilka kan bidra till att underlätta insomnandet och öka din förmåga att komma ner i varv och lättare komma till ro.

Tyngden kan upplevas som en fysisk beröring, något som i sin tur bidrar till bildandet av det kroppsegna hormonet oxytocin, vårt sk ”lugn- och rohormon”. Det fantastiska och enkla med vår tunga filt är alltså att den på naturlig väg kan hjälpa dig att komma till ro. Tyngdfilten ”håller om dig”, vilket för många av oss känns både tryggt och rogivande. Funderar man lite på det så är det ju nästan självklart att en stressad person, med mängder av tankar och känslor som far runt i huvudet och kroppen har svårt att ”landa” skönt i sängen och somna när kvällen kommer. En grundförutsättning för att kunna somna är att kroppen och musklerna slappnar av- innan dess är det omöjligt för oss att falla i sömn.

Att dagtid återkommande ge sig själv en stunds återhämtning med Wesomnia tyngdfilt kan vara ett både skönt och enkelt sätt att ”landa i kroppen”. Att stanna upp i alla göranden kan vara ett sätt att förebygga att stress och spänning byggs upp i kroppen under dagen. När det är dags att lägga sig och sova så kan det likaså kännas skönt, att med ullfiltens hjälp, underlätta för sig själv att komma till ro och somna. Filten omsluter dig, nästan som en kram, och det kan då bli lättare att somna till följd av de kroppsegna hormon som utsöndras då tyngden skapar ett trivsamt och vänligt tryck mot kroppen.

För vem?

Vem som helst som upplever svårigheter att varva ner och komma till ro kan ha hjälp av vår tyngdfilt. Har du sömnsvårigheter kan vår ullfilt vara en god hjälp på vägen till en bättre sömn.

Din Wesomnia tyngdfilt kan du ha både nattetid när du ska sova, men lika gärna ha liggandes i soffan för att användas en liten stund när du vill koppla av, kanske
efter en arbetsdag eller bara när du sitter och läser. Att din tyngdfilt kan ge dig ett ökat lugn, bidra till upplevelser av minskad stress och samtidigt vara estetiskt tilltalande är ju bara en bonus!

Vår filt är utformad för att passa vuxna personer och finns i dagsläget i två olika vikter. Rekommenderat är att du väljer en filt som väger ca 10%-15% av din
kroppsvikt, men det är självklart individuellt vad som passar just dig bäst. Att välja ett lite tyngre täcke kan för en del kännas bättre och öka på upplevelsen av
att vara ”hållen” ,”lugnad” och trygg. Vill du ha en mindre filt att ha över endast en del av kroppen, så passar kanske vår lättare och mindre filt dig bättre.

Barn och tyngdfiltar: Även barn kan ha positiv effekt av våra tyngdfiltar, men vi avråder från att använda vårt tyngdtäcke till små barn (under 5 år). Personer med särskilda besvär där det kan vara oklart om personen själv är stark nog att på ett enkelt vis ta av sig filten. Har du andningssvårigheter, astma, hjärtproblem så rekommenderar vi att du rådgör med din läkare innan användning.

Köp Nu